Taksit ödeyerek uzun vadede ev sahibi olmak için bankalara başvurularak konut kredisi çekilebilmektedir. Ev kredisi veren banka, kredi borcu tamamen ödenene kadar gayrimenkulü ipotek eder. Evin borcu ödenmediği durumlarda ise bankanın gayrimenkulü satma hakkı doğar.
Yatırım amaçlı gayrimenkul alıp - satan ya da kredi vadesini ödemekte zorluk yaşayan kişiler, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirebilirler. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapılabilir. Ev üzerindeki banka ipoteği devam ederken satış işlemi iki şekilde gerçekleştirilebilir.
Evin yeni sahibi, gayrimenkulü konut kredisi ile alacaksa kredi devir işlemi gerçekleştirilir. Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Konut kredisini başka bir bankadan almak isteyen yeni gayrimenkul sahibinin, var olan kredinin alındığı ve yeni kredinin alınacağı bankalara başvurması gerekir. Mevcut ev kredisini veren banka ile kredi talep edilen yeni banka arasında işlemler gerçekleştirilir. Evi satın alan kişi adına yeni bir ev kredisi düzenlenir.
Banka ipotekli evi satın alacak kişi kalan kredi borcunu nakit para ile kapatabilir. Kalan kredi borcu ve ev satış tutarını bankaya yatırır, blokeli çek alır. Blokeli çek, belirlenen süre boyunca ya da çek bankaya teslim edilene kadar hesaptan para çekilmesini önler. Tapuda satış işlemleri gerçekleştirildiğinde ise blokeli çek satıcıya verilir. Gayrimenkul satıcısı toplam kredi borcunu bankaya yatırır. Bankadan alınan fek yazısının tapuya tesliminin ardından evin tüm hakları alıcıya geçer.